Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Είμαστε ελεύθεροι πολίτες και αυτόνομες προσωπικότητες. Ως παθητικοί καπνιστές έχουμε αξίωση πληροφόρησης και προειδοποίησης για να αποφασίζουμε σε κάθε περίπτωση εάν θα κινηθούμε σε χώρους που προορίζονται για καπνιστές ή για μη καπνιστές. Παθητικός καπνιστής είναι ο ακούσιος καπνιστής. Αλλά δεν αποτελεί τρίτη ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ του καπνιστή και του μη καπνιστή. Διαφορετικά ο παθητικός καπνιστής, παθητικός πολίτης, προσφέρει άλλοθι για τις κάθε είδους ακραίες, υπερβολικές και αυθαίρετες κρατικές απαγορεύσεις. Εισπνέουμε «παθητικά» το καυσαέριο από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, δεχόμαστε «παθητικά» τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες κ.ο.κ. Σημαίνει αυτό ότι στο όνομα της «παθητικότητάς» μας θα μπορούσαν να απαγορευθούν τα αυτοκίνητα ή τα κινητά; Αρνούμαστε τη σύγχρονη «ποτοαπαγόρευση» σε όλες τις μορφές και εκδοχές της. Αποτελεί εκδήλωση άμετρης και αντιδημοκρατικής αλαζονείας και αυθάδειας.
Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να κάνει αυτό που επιλέγει για να δώσει νόημα στη ζωή του και να διαμορφώσει την αισθητική του και τις προτιμήσεις του αρκεί να μην παρεμβαίνει βλαπτικά στη σύμμετρη ελευθερία των άλλων. Κάθε άνθρωπος ζει τη δική του μία και μοναδική ζωή και μπορεί να αποφασίσει εάν θα πεθάνει υγιής ή ασθενής. Οι συγκυριακές πλειοψηφίες ή οι κρατούσες κάθε φορά επιστημονικές ελίτ δεν έχουν από το Σύνταγμα το δικαίωμα να υπαγορεύουν πατερναλιστικά στα πρόσωπα ποιο είναι το καλό τους λες και πρόκειται για ανώριμα παιδιά χωρίς στοιχειώδη κρίση και ικανότητα αυτοκαθορισμού.
Η δογματική πολιτική ορθότητα οδηγεί αργά ή γρήγορα σε κυνήγι μαγισσών. Στόχος της πάντα ο ίδιος: «η διαφορετικότητα». Μέχρι τώρα υπήρχαν καπνιστές και μη καπνιστές. Η πολιτική ορθότητα δεν ανέχεται το ενδεχόμενο ειρηνικής συνύπαρξης των μεν με τους δε. Δεν αφήνει την ελευθερία αυτορρύθμισης των σχέσεων ώριμων ελλόγων ατόμων που μπορούν ελεύθερα να επιλέξουν κατά περίπτωση μεταξύ (χώρων) καπνιστών και (χώρων) μη καπνιστών. Η πολιτική ορθότητα είναι στον πυρήνα της πολεμική. Θέλει να μεταμορφώσει τους μη καπνιστές σε αντι-καπνιστές: σε μισαλλάδοξους φορείς αστυνόμευσης και καταστολής της διαφορετικότητας, σωφρονισμού όσων αποκλίνουν από τον «ίσιο δρόμο» της πολιτικής ορθότητας. Εφευρίσκει, θεσμοθετεί και επιβάλλει την μετατροπή των καπνιστών σε ανεπιθύμητη μειονότητα. Καταπολεμώντας το κάπνισμα, διώκει τους καπνιστές. Ο καπνιστής είναι το νέο θύμα της επιλεκτικής εφαρμογής των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Τριάντα χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας στην Ελλάδα, επανακάμπτει δριμύτερη η κοινωνική νομιμοφροσύνη, που στην εποχή της παγκοσμιοποίησης αποτελεί τη μετεξέλιξη της εθνικοφοσύνης. Το κάπνισμα είναι ένα μόνο παράδειγμα της απόφασής μας να αντισταθούμε στην πατερναλιστική εκδοχή του αυταρχικού κράτους και των πειθαρχημένων κοινωνικών σχέσεων. Για τις Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. παγκοσμιοποίηση σημαίνει εξοικείωση και συμφιλίωση με τη διαφορετικότητα. Αλοίμονο αν τα σύνορα των κρατών πέφτουν για να υψωθούν σύνορα εντός των κρατών που θα περιθωριοποιούν όσους διαφέρουν.
Οι Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. υπερασπίζονται με θάρρος, αξιοπρέπεια και σεβασμό για την γνώμη των άλλων το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να αυτοκαθορίζεται σε όλα τα επίπεδα της και τις εκδηλώσεις της ζωής του, ερωτικές, πολιτικές, φιλοσοφικές, εθνικές, θρησκευτικές κλπ. Είμαστε κατά της βίας, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού, είτε πηγάζει από κρατική είτε από ιδιωτική εξουσία.
Οι Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. μάχονται για την αισθητική αναβάθμιση της ζωής μας. Εμπνέονται από τις εικαστικές τέχνες και τα γράμματα, πέρα από τα καταναλωτικά πρότυπα της εποχής. Οι Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. δεν νοσταλγούν κάποιο χαμένο παράδεισο του παρελθόντος, αλλά και δεν μένουν δειλές και παθητικές θεραπαινίδες των ολοκληρωτικών τάσεων του παρόντος.

ΟΙ Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. ΤΟΛΜΟΥΝ, ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ

9 σχόλια:

  1. Καιρό είχα να διαβάσω τέτοιες μαλακίες.Αναρχισμός του χειρίστου επιπέδου.Και, για να μη μακρυγορώ,το IQ σας είναι επιπέδου κοτας, και μάλιστα χαζής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η πολιτική ορθότητα δεν ανέχεται το ενδεχόμενο ειρηνικής συνύπαρξης των μεν με τους δε. Δεν αφήνει την ελευθερία αυτορρύθμισης των σχέσεων ώριμων ελλόγων ατόμων που μπορούν ελεύθερα να επιλέξουν κατά περίπτωση μεταξύ (χώρων) καπνιστών και (χώρων) μη καπνιστών"

    Δοκίμασες όμως ποτέ να πεις (ευγενικά) σε έναν καπνιστή οτι σε ενοχλεί το τσιγάρο του; Δυστυχώς, "όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος" (=απαγόρευση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να κάνει αυτό που επιλέγει για να δώσει νόημα στη ζωή του και να διαμορφώσει την αισθητική του και τις προτιμήσεις του αρκεί να μην παρεμβαίνει βλαπτικά στη σύμμετρη ελευθερία των άλλων."

    Μία τέτοια "βλαπτική παρέμβαση" δεν είναι και το κάπνισμα;

    "Οι συγκυριακές πλειοψηφίες ή οι κρατούσες κάθε φορά επιστημονικές ελίτ δεν έχουν από το Σύνταγμα το δικαίωμα να υπαγορεύουν πατερναλιστικά στα πρόσωπα ποιο είναι το καλό τους λες και πρόκειται για ανώριμα παιδιά χωρίς στοιχειώδη κρίση και ικανότητα αυτοκαθορισμού."

    Επιστημονικές ελίτ; Δηλαδή εκείνοι που λένε πράγματα που δεν θέλουμε να ακούμε; (Εν αντιθέσει με την ελίτ των μεγάλων βιομηχανιών καπνού, που θέλουν να μας πείσουν ότι το κάπνισμα δε βλάπτει όσο νομίζετε, όπως κάποιοι άλλοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι για το λιώσιμο των πάγων δεν ευθύνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά ο επερχόμενος νέος παγετώνας)

    "Δεν αφήνει την ελευθερία αυτορρύθμισης των σχέσεων ώριμων ελλόγων ατόμων που μπορούν ελεύθερα να επιλέξουν κατά περίπτωση μεταξύ (χώρων) καπνιστών και (χώρων) μη καπνιστών."

    Δηλαδή φύγε εσύ, κακέ μη-καπνιστή, από το χώρο όπου συχνάζεις, για να μπορούμε εμείς να φουμάρουμε ελεύθερα. Και τι γίνεται σε περίπτωση που η παρέα αποτελείται από καπνιστές και μη-καπνιστές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστή πρωτοβουλία παλληκάρια μου :-) Συμφωνώ με τη διακήρυξη και την επικυρώνω.
    Στέκι δε βρέθηκε ακόμα για Θεσσαλονίκη; Αν είναι να το φτιάξουμε. Υπάρχουν κι άλλοι από την πόλη να συνδεθούμε;
    Εδώ παίζονται πολλά περισσότερα από την καπνοαπαγόρευση-2009. Δε νομίζετε;
    ΓιάννηςΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελευθερία στους Καπνιστές!

    και όπως λένε
    δεν υπάρχουν παθητικοί καπνιστές, παρά μόνο αντιπαθητικοί αντικαπνιστές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαφωνώ με τον Μουτζαχεντίν. Βέβαια μάλλον πλάκα κάνει. Αλλά αλίμονο αν δούμε τον παθητικό καπνιστή σαν αντίπαλο: θα έχουμε πέσει στην παγίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εισαστε ακίνδυνοι για το σύστημα, νομίζω ότι θα καταλήξετε πρωτοσέλιδο στο Βημαγκαζίνο και καλεσμένοι του Θοδωράκη σε καμία δήθεν ελευθεριακή και τα ρεστα εκπομπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. LYPAMAI POY BLEPW TOSA 8YMATA EDW MESA NA GRAFOYN THN APOPSH TOYS GIA TO KAPNISMA (POY FYSIKA EINAI SWSTH. PREPEI NA SEVESAI AYTOYS POY DEN KAPNIZOYN , KI AYTOYS POY KAPNIZOYN EXISOY 8A SYMPLHRWNA) ALLA TO 8EMA DEN EINAI AYTO. O YANNIS (EDW PIO PANW) PERIMENEI TO STEKI TOY KOMATOS! 8A PERIMENEIS POLYYYYY FILARAKO. OI AN8RWPOI EINAI APATEWNES! PHRAN TO XRHMA GIA THN IDRYSH TOY KOMATOS KAI TON POULO KAI KA8ISTE ESEIS EDW SA MALAKES KAI FILOSOFISTE TO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καταλαβαίνω ότι το κάπνισμα είναι μια αρρώστια που σε κάνει να το έχεις συνέχεια ανάγκη. Και όπως κάθε τζάνκι θα κάνει τα πάντα για να πάρει τη δόση του, έτσι και εσείς φτιάξατε ένα κόμα. Κατανοητό. Αλλά μην κάνουμε και την κοινή λογική, κοινό σουρεαλισμό.
    Δεν μπορώ να καταλάβω πώς οι καπνιστές θεωρούν αυτονόητο σε ένα μαγαζί, οι τουαλέτες να είναι καθαρές, ό,τι πίνουν να έιναι επίσης καθαρό, αλλά ό,τι αναπνέουν για έναν παράξενο λόγο δεν είναι καθόλου αυτονόητο να είναι καθαρό αλλά δικαίωμα να είναι μέσα στης βρώμα και εντάξει δεν πειράζει να είσαι μια βρωμιά που περπατάει και ανγκάζει και τους άλλους να βρωμοκοπάνε και να αρρωσταίνουν επειδή είπανε να βγούνε κι αυτοί μια φορά, αν τους επιτρέπεται.... γουάτ δε φάκ
    Και αν το ονομάζουν επιλογή και δικαίωμα τότε θα έπρεπε να μπορούν κι αυτοί να ανεχτούν να τους κλάνουν 200 ελέφαντες στα μούτρα σε ένα υποθετικό μπαρ ενός υποθετικού κόσμου, όπου η πλειοψηφία θα ήταν οι πορδουλές γάτες, επειδή είναι επιλογή τους και δικαίωμα, και αν δεν σου αρέσει κάτσε σπίτι σου.(κάτι τέτοιο λέτε στον μη καπνιστή να κάνει μόνο που με το παθητικό κπάπνισμα κινδυνεύεις να πάθεις και καρκίνο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή